• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
TİYAP BAŞKANI ALİ POYRAZOĞLU’DAN AÇIKLAMA

TİYAP BAŞKANI ALİ POYRAZOĞLU’DAN AÇIKLAMA

Sayın,
Kadıköy Belediye Başkanlığına
İstanbul

Öncelikle, 4 Ağustos- 27 Eylül tarihleri arasında Kadıköy Özgürlük Parkı’nda düzenlemeyi planladığınız 32 oyun ve 21 konseri kapsayan “SANAT PARKTA” Festivali için ülkemizin ve dünyanın geçirdiği bu zor günlerde en büyük yaralardan birini alan performans sanatçılarına böylesi bir imkan sağlanması dolayısıyla müteşekkiriz.
Ayrıca, 17 yıldır devam eden ve artık gelenekselleşmiş olan Özgürlük Parkı Tiyatro Festivali’nin daha da kapsamlı hale gelmesi bizleri ve dahi Kadıköy’lü seyircilerimizi de şüphesiz çok  mutlu edecektir.
Ancak festivalin bu yeni hali ile ilgili Türk Tiyatrosu’nu birbirinden değerli toplulukları açıklanan sonuçlarla ilgili şüphe içine düşmüş ve ne yazık ki festival organizasyonu karanlıklar altında kalmıştır.  Son derece üzgün olduğumuz bu durumdan dolayı anlam veremediğimiz bazı soruların acilen cevaplanmasını ve kamuoyunun aydınlatılmasını rica ediyoruz;
1.      “SANAT PARKTA” festivali açıklamanızda yer aldığı gibi sadece salgın günlerinde sanatçıların sıkıntılarına destek olmak amacıyla mı düzenleniyor?
2.      Açık çağrı olarak başvuruda bulunan 152 tiyatronun 20’si hangi kriterlere göre belirlenmiştir?
3.      Seçici kurul kimlerden oluşmuştur ve seçici kurul belirlenirken hangi kriterler göz önünde bulundurulmuştur?
4.      Açık çağrı yapılmışken Tiyatro Platformu’ndan 4 oyun ve Tiyatro Kooperatifinden 8 oyun niye seçilmiştir?
5.      Bu festivalin organizasyonunda “Tiyatro Platformu” ve “Tiyatro Kooperatifi” ne şekilde görev almaktadır?
6.      Türk Tiyatrosu adına hizmet veren bütün tiyatrolar göz bebeğimizdir. Seçilen tiyatrolar ile nasıl bir anlaşma yapılmaktadır?
7.      Bilet satışı ile ilgili kriterler nelerdir?
8.      Satış organizasyonu için herhangi bir ihale yapılmış mıdır? Yapılmış ise ihale sonuçları kamuoyuna duyurulmuş mudur?
9.      Duyduğumuz üzere, 25 TL’ye satılan bilet miktarı üzerine 25 TL eklenerek, festivale katılan tiyatrolara satılan bilet sayısı üzerinden ödeme yapılacaktır. Bilet satışı ve ödeme hangi kriterler üzerinden gerçekleşecektir?
10.     Maksimum bilet satışı 300 kişi ise Belediye’niz tarafından her oyun için 7.500,- TL ödenek mi ayrılmıştır?
11.     Eğer bilet satışı 300 kişinin altında gerçekleşirse oyun başına düşen  ödeme miktarı açısından kalan meblağ ne şekilde kullanılacaktır?
12.     Kadıköy Belediyesi bir organizatör müdür? Zira şüphesiz ki seçilen oyunların hepsi birbirinden değerli meslektaşlarımızın sergilediği oyunlar olsa da seyirci açısından bazı oyunlar daha çok bilet satacak bazıları çok az bilet satacaktır.
13.     Mesele Kadıköy’lü sanatseverleri sanatçılarla buluşturmak mıdır yoksa 17 yıldır ücretsiz oynanan oyunları 25 TL gibi bir rakama satarak ek gelir elde etmek midir?
14.     Bazı oyunların az bilet satacağı aşikardır. Hal böyle iken bazı tiyatroların Belediye’nin öngördüğü 7.500,- TL’yi alması ve oyunların yine ücretsiz oynanması daha sağlıklı olmayacak mıydı? Kaldı ki orada perde açan bütün tiyatrolar bilir ki alım gücü düşük olan seyircinin yoğunlukla rağbet ettiği bir festivaldir Özgürlük Parkı Festivali. Dört kişilik bir aile 53 gün içerisinde kaç defa 100,- TL bilet parası harcayabilecektir? Salgın sadece performans sanatçılarını mı etkilemiştir?
15.     Biz tiyatro sanatçıları mesleğimizi yapmaya çalışarak hayatımızı devam ettirmeye çalışıyoruz, Belediye’ler de yıllardır iş birliğimizin en önemli ayağıdır şüphesiz. Türkiye’nin birçok yerinde oyunlarımızı Belediye’lere satıyoruz ve halkımızla buluşmamıza ön ayak oluyordunuz şimdi ne kadar seyirci o kadar ücret politikası uygulayacaksanız yani bir çeşit organizatörlüğe soyunduysanız bilet satışı için hangi iletişim organlarını ne şekilde kullanacaksınız? Eğer bilet satışında başarısız olursanız bunun ceremesini neden tiyatrolara yükleyeceksiniz?
16.     Bu festival sizce yeterince şeffaf mı organize edildi?
17.     Madem açıklamanızda kaleme aldığınız “salgın günlerinde sanatçıların sıkıntılarına destek olmak” mottosu ile yola çıktınız, açık çağrı yaptınız, yoğunluktan red ettiğiniz 132 tiyatronun günahı ne?
18.     Bu festival için herhangi bir ihale açıldı mı? Eğer açıldı ise katılanlar kimlerdir? İhale sonuçları nasıl gerçekleşmiştir?

NOT:
Açık Çağrı ile talep aldığınız Türk Tiyatrosu’nun duayen tiyatrolarına red cevabınızın nezaketten uzak ve “YOĞUNLUK” sebep gösterilerek red edilmesi, yıllarını bu mesleğe adamış ustalara saygısızlık olarak değerlendirdiğimizi de bu vesile ile tarafınıza bildirmeyi bir görev sayıyoruz.

“SANAT PARKTA” Festivalinin en büyük destekçisi olduğumuzu unutmayın.  Sorularımız sadece karanlıkta kalan yerlerin aydınlatılmasına yöneliktir. Eminiz ki her sorumuza cevap vererek “SANAT PARKTA” festivalinin ileriki yıllarda çok daha sağlıklı hazırlanması konusunda katkıda bulunacak ve red edilmiş 132 tiyatronun da üzüntü duyduğu bu durumu aydınlatacaksınız.

Saygılarımızla,
Ali Poyrazoğlu
TİYAP
Başkan

Yönetim Kurulu
Nilgün Belgün – Cem Davran – Hakan Gerçek –  İlyas İlbey – Volkan Severcan – Onur Şenay – Ferhan Şensoy  – Dilek Türker – Metin Uca – Nazif Uslu –
Behzat Uygur -Süha Uygur – Yasemin Yalçın – Metin Zakoğlu

YAZAR HAKKINDA

Şebnem Atılgan Şebnem Atılgan https://www.dailyarts.net/hakkimizda/
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Sponsorlu Bağlantılar
  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
2023-01-22 08:52:47
Antika Alanlar
Antika Alanlar
Antika Alanlar
ikinci el saat
chicken slaughterhouse
poultry slaughterhouse
turkey slaughterhouse
poultry equipment
köpek kıyafetleri
antika alanlar
rfid depo
barf mama